Vragen over facings en kronen

Enkele veelgestelde vragen hebben wij voor u op een rij gezet. Ieder gebit is uniek, tijdens de intake zal de tandarts al uw vragen persoonlijk beantwoorden.


Een facing is oorspronkelijk een dun plaatje keramiek dat op een tand of kies wordt geplakt met de bedoeling de tand of kies een fraaier uiterlijk te geven. Soms wordt het keramische plaatje op een onbeslepen element geplakt, maar meestal moet vanwege de vorm het element een beetje worden beslepen. Soms alleen de voorkant maar vaak ook iets van de bovenkant en de zijkanten. Lees meer over onze porseleinen facings.
 
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Lees meer over onze porseleinen kronen.

 

In de litteratuur wordt standaard een periode van 10 jaar aangehouden dat een kroon of facing mee moet gaan. In onze kliniek hebben we de ervaring dat kronen en facings veel langer mee gaan, vaak wel meer dan 30 jaar. Aangezien onze kliniek al meer dan 8 jaar veel ervaring heeft met karamische restauraties kan de duurzaamheid hiervan vrij nauwkeurig worden gemeten.

 

Met facings kunnen oneffenheden en spleetjes tussen uw tanden worden weggewerkt. U moet wél genoeg eigen tanden hebben die als basis voor de facings dienen. Is uw tand te klein of te slecht om een facing overheen te plaatsen, dan wordt gekozen voor een kroon.

 

Zeker! Sterk verkleurde, scheef staande, spleetjes of aangetaste tanden krijgen een nieuw natuurlijk uiterlijk door het plaatsen van facings.

 

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

 

Afhankelijk van de situatie moet er veel of weinig van de tand worden afgeslepen. Gemiddeld wordt er van de te behandelen tand 0,8 millimeter van de voorzijde en de zijkanten weggeslepen en 1,5 millimeter van de snijkant. Er zijn ook oplossingen zoals een non-prep facings waarbij er niet van de tanden afgeslepen hoeft te worden.

 

Sterk verkleurde, scheef staande, spleetjes of aangetaste tanden krijgen een nieuw natuurlijk uiterlijk door het plaatsen van facings.

 

Deze worden niet geplaatst door onze tandarts. De reden is dat de tand een donkere look kan krijgen in verband met de donkere onderlaag. Voor een natuurlijk resultaat zijn porseleinen kronen aan te raden.

 

Wij maken kronen van het allerbeste zirkonium opgebakken met porselein. De kronen (en bruggen) die door ons worden aangeboden zijn van het allerhoogste niveau.

Vragen?

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.